PENGOPERASIAN PERKHIDMATAN KERAJAAN BAGI TEMPOH PERINTAH KAWALAN PERGERAKAN BERSYARAT (PKPB)

Ditulis pada .

Selaras dengan keputusan Kerajaan pada 7 November 2020 berhubung pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) bermula 9 November 2O2O di seluruh negeri di Semenanjung kecuali Perlis, Pahang dan Kelantan adalah dirujuk.

Sehubungan dengan itu, Pentadbiran Negeri bersetuju seluruh perkhidmatan Kerajaan Negeri beroperasi sepenuhnya dengan keberadaan penjawat awam di pejabat adalah sebanyak 30 peratus.

Ketua Jabatan perlu memastikan perkhidmatan asas jabatan tidak terjejas dan dapat dicapai oleh pelanggan. Sebahagian pegawai lagi akan diarahkan atau disarankan untuk Bekerja Dari Rumah (BDR) sebagaimana peraturan BDR berikut:

a) sentiasa berada di rumah dalam tempoh waktu bekerja yang ditetapkan oleh kerajaan;

b) sentiasa bersedia sekiranya diarah oleh Ketua Jabatan untuk hadir ke pejabat atau mana-mana lokasi lain; dan

c) memastikan sentiasa boleh dihubungi dalam tempoh waktu bekerja.

Ketua Jabatan diminta menyesuaikan serta melaksanakan kaedah pengoperasian perkhidmatan ini di jabatan/agensi masing-masing dan dalam masa yang sama perlu memastikan prosedur operasi standard (SOP) keselamatan dan kesihatan seperti pelaksanaan saringan suhu badan, pengamalan penjarakan fizikal, penggalakan pemakaian face mask serta penggunaan hand sanitizer terus diamalkan.

Pelaksanaan operasi perkhidmatan ini dipersetujui berkuatkuasa mulai 9 November 2020.

SETIAUSAHA KERAJAAN TERENGGANU, DATO’ MOHD ZAHARI BIN MD AZAHAR